Solpaneler

Styrelsen föreslår att installera solpaneler på taken

Solel är en av de mest miljövänliga elformerna och solpaneler på hustak innebär dessutom en avlastning av städernas elnät. Vi har därför de senaste månaderna utrett vad en installation av solpaneler på våra hustak skulle innebära för oss som förening. Utredningen visar att vi både har goda förutsättningar för att ha solpaneler på taken och att en investering i solpaneler är betydligt mer lönsam för oss ekonomiskt på både kort och lång sikt än att amortera av på våra lån eller sätta in pengarna på ett sparkonto. 

Besparing för föreningen på 300 000–500 000 kr/år

Att installera solpaneler är totalt en investering på cirka 3,5 miljoner – pengar som vi i dag har på banken – och vi får då en avkastning på motsvarande 8,62 % redan första året, som sedan ökar för varje år. På 25 år beräknas snittavkastningen bli 10,63 % per år. Om vi i stället använder pengarna för att amortera på våra lån får vi 1 % avkastning per år, enligt de offerter vi fått från Handelsbanken.

Hela investeringskalkylen finns att läsa här.

Billigare el för alla medlemmar

I samband med installationen av solpaneler kommer vi också att gå över till att alla medlemmar betalar kostnaden för sin lägenhetsel direkt till föreningen istället för till sitt elbolag och till elnätsägaren Vattenfall. På så sätt kan du som medlem kan dra nytta av solelen vi producerar på taket. Du slipper då fakturor från elbolaget och Vattenfall, och sänker dessutom din elkostnad eftersom elen från föreningen kommer vara billigare än den du kan köpa som privatperson. Det beror dels på att vi kan förhandla bättre elpriser när vi köper el åt alla, men framför allt slipper du den fasta abonnemangsavgiften på 1755 kr/år som alla lägenheter i dag betalar till elnätsbolaget Vattenfall. Hur stor besparingen blir i kronor varierar beroende på din elförbrukning men på de exempellägenheter vi har räknat på är besparingen mellan 500 och 1500 kronor per år jämfört med det billigaste elavtalet på Elskling.se.

Hållbar investering för lång framtid

Solpaneler är inte bara en hållbar investering för miljön utan panelerna är också hållbara och i stort sett underhållsfria för lång tid framöver. Man brukar räkna med att solpaneler håller i minst 25–30 år, även om de tappar lite effekt med tiden. Det flerfamiljshus i Sverige som haft solpaneler längst är ett hus i Solna där panelerna har suttit i 40 år. De solpanelerna levererar i dag mer ström än när de installerades, tack vare teknisk utveckling på utrustning runtomkring solpanelerna.

Läs mer från oberoende källor:

http://www.energimyndigheten.se/fornybart/solelportalen 
https://energiradgivningen.se/solenergi-i-flerbostadshus/

Hur fungerar solceller?

Solens strålar träffar solpanelerna på taket, som omvandlar ljuset till elektricitet. Solpanelerna är väldigt hållbara och behöver inte bytas på minst 30 år. 

Elektriciteten leds sedan ner till elcentralen i källaren där en växelriktare gör om elektriciteten till växelström i 230V, som vi kan använda i eluttagen. Växelriktarna håller i cirka 15 år. 

Växelriktaren matar in strömmen i husets elnät där elen används. 

När solpanelerna producerar mer el än vad huset just då använder så matas överskottselen ut på det allmänna elnätet, och föreningen får då betalat av elbolaget för den elen. 

Solenergi kan också tas till vara genom solfångaranläggningar där vatten värms upp i svarta ledningar som ligger i solen. En sådan anläggning producerar varmvatten som kan användas i kranen eller till att värma upp hus och är vanliga i södra Europa och Asien. Däremot går det inte att få ut någon el ur en solfångaranläggning.

Läs mer om skillnaden mellan solfångare och solpaneler hos Naturskyddsföreningen.

Ditt elpris i dag består av både elhandelspris och fasta lagstyrda avgifter

I Sverige är elhandeln avreglerad men elnätet är monopoliserat. I Sundbyberg är det Vattenfall som äger nätet, så i dag får du en faktura från det elbolag du har valt och en faktura från Vattenfall. Efter installationen av solpaneler kommer du bara få elfakturor från föreningen, tillsammans med månadsavgiften.

Priset för elhandeln, som du till exempel kan jämföra på tjänster som Elskling.se, utgör ungefär 20 procent av ditt totala elpris. Den fasta avgiften till Vattenfall på 1755 kr/år är ofta en betydligt större del av ditt elpris, och den avgiften försvinner efter att vi går över till ett gemensamt elabonnemang.

Du kan läsa mer om elprisets beståndsdelar på Vattenfalls hemsida.

Elhandelspriset varierar också över året eftersom tillgången på el är större på sommaren när det finns gott om sol samtidigt som efterfrågan är lägre när inga hus behöver värmas upp. Då är priset betydligt lägre.

Historik över elhandelsprisets variation. Dyraste månaden (aug 2018) kostade 68,58 och billigaste månaden (jul 2015) kostade 14,56. Medelpriset 2014–2020 är 38,83.

Så mycket billigare blir din el efter solpanelerna

Att installera solpaneler kommer innebära en lägre elräkning för alla lägenheter, framför allt tack vare att den fasta abonnemangsavgiften försvinner. Hur mycket du sparar beror på din förbrukning. En liten lägenhet, med förbrukning på 1500 kWh per år, sparar cirka 500 kronor och en stor lägenhet med årsförbrukning på 5000 kWh sparar cirka 1500 kronor per år.

Årsförbrukning, kWh 1500 3000 5000 6000
Elhandelspris (Källa: Elskling.se, 1 år) 0,375 0,375 0,370 0,365
Abonnemangsavgift, kr/år (Vattenfall) 1755 1755 1755 1755
Elöverföringsavgift, kr/kWh (Vattenfall) 0,32 0,32 0,32 0,32
Energiskatt, 35,3 öre + moms (Vattenfall) 0,44125 0,44125 0,44125 0,44125
Elpris kr/kWh, före solpaneler 2,31 1,72 1,48 1,42
         
Uppskattat elpris kr/kWh, efter solpaneler

Föreningen debiterar självkostnadspris fasta och rörliga kostnader

1,94 1,42 1,21 1,16
Besparing kr/kWh 0,37 0,30 0,27 0,26
Total kostnadsminskning per lägenhet, kr/år 555 900 1350 1560
Läs mer: www.energiporten.se/energiskolan/fastighetsel/gemensam-el/

Hur har utredningen gått till?

Vi i styrelsen har först och främst satt oss in frågan om att installera solpaneler genom att läsa på och genom information och samtal med bland annat kommunens energirådgivning. Energirådgivningen har också mycket information på sin hemsida www.energiradgivningen.se. Efter att vi tagit del av den opartiska informationen om solpaneler för bostadsrättsföreningar har vi tagit in offerter från tre olika leverantörer av solpaneler och tre leverantörer av IMD. Offerterna har utvärderats i hela styrelsen och den offert vi bedömt vara bäst lämpad för oss är från leverantörerna EcoKraft och CS Energikontroll. Båda leverantörerna har i offereringsarbetet varit på besök i våra fastigheter för att titta på elcentralerna och mäta taken för att planera anläggningen. Leverantörerna har valts både utifrån att de är de som ger oss bäst ekonomiskt värde och för att de varit seriösa och engagerade att ha att göra med. Vi har även varit i kontakt med andra bostadsrättsföreningar som har anlitat företagen.

Ecokraft – leverantör av solcellerna
CS Energikontroll – leverantör av IMD

Hur finansierar vi solcellerna?

Vi kommer att finansiera solpanelerna med pengar som vi i dag har på vårt bankkonto. Vi har just nu runt sju miljoner kronor på banken, som inte ger någon ränta alls. Därför behöver vi titta på hur vi på andra sätt kan få de pengarna att växa. Att sätta in dem på ett sparkonto eller amortera av ännu mer på våra lån är två alternativ, men de ger bara runt 1 % i ränta varje år. Att investera pengarna i solpaneler ger i snitt över 10 % ränta varje år, alltså 10 gånger bättre. Vi kommer efter installationen av solpanelerna ha runt 3,5 miljoner kvar på banken, vilket räcker gott och väl för oss som buffert, eftersom vi inte har några stora renoveringar som behöver göras närmaste åren. Solpanelerna gör alltså inte att vi behöver höja avgifterna utan gör i stället att framtida avgiftshöjningar blir mindre genom att elkostnaderna minskar avsevärt.

Pengarna vi har på banken har byggts upp av tidigare års överskott, från tiden innan vi amorterade av löpande på våra lån. Numera amorterar föreningen löpande på sina lån och det kommer vi fortsätta med även om vi installerar solpaneler. Styrelsen fick i uppdrag av årsstämman 2019 att ta fram en långsiktig ekonomisk strategi och den gäller oberoende av om vi installerar solpaneler eller inte. Investeringen i solpaneler är en investeringsåtgärd som går utöver vår löpande amortering.

Vad händer nu?

Efter att stämman har beslutat att gå vidare med att installera solpaneler kommer vi att göra beställningen hos företagen som ska installera dem och byta elmätarna till så kallade IMD-mätare, Individuell Mätning och Debitering, företagen Ecokraft och CS Energikontroll. Vi kommer då att sätta oss ner och försöka pressa ner priset ytterligare lite, vilket leverantörerna har signalerat är möjligt. 

Leverantörerna kommer sedan hjälpa oss med att projektera och planera samt sköta nödvändiga tillstånd som bygglov. Efter att bygglovet och projekteringen är klar kommer vi att komma ut med mer information om när själva installationen kommer äga rum. Längst tid tar förmodligen att få bygglov samt leveranstiden på solpanelern, men när det väl är klart är installationen klar på ett par veckor. Ecokraft är även i kontakt med två andra bostadsrättsföreningar i Ursvik, och skulle de också välja att beställa av dem så kommer projekten att planeras tillsammans, för att ytterligare sänka priset.

Frågor och svar

Går det verkligen att producera solel i Sverige?

Ja. Solinstrålningen mäts av oberoende kalkylverktyg och vår produktion kommer ligga runt 900 timmar per år.

Hur stor del av elen kommer vi kunna använda själva?
Vi räknar med att kunna använda nästan all solel som vi producerar själva.

Hur länge håller solpanelerna?

Solpaneler håller länge, minst 25–30 år, de äldsta i Sverige är 40 år och fortfarande igång. Växelriktarna som ingår i en solcellsanläggning står i källaren och håller i runt 15 år, men är då enkla att byta. Tack vare teknisk utveckling producerar även gamla paneler mer i dag än när de installerades.

Hur mycket pengar sparar vi med solpaneler?

Solpanelerna sänker våra elkostnader med nästan 300 000 kr per år, redan från år 1. Det motsvarar en avkastning på över 10 % per år medan amortering av lån bara ger 1 %. Så redan första året kommer vi att gå plus på vår solcellsanläggning.

Kommer vi ha några pengar kvar på banken?

Ja. Vi har i dag runt sju miljoner kronor på våra bankkonton. Efter investeringen i solceller kommer vi alltså ha knappt fyra miljoner kvar. 

Köper vi solpaneler istället för att amortera av lån?

Nej. På årsstämman 2019 fick styrelsen i uppdrag att ta fram en långsiktig ekonomisk strategi, bland annat för hur mycket vi ska amortera. Vi har senaste året amorterat 1,2 miljoner och räknar med att fortsätta i den takten. Investeringen i solpaneler är utöver vår vanliga amortering.

Får vi statligt bidrag för att installera solpaneler?

Det finns ett statlig solcellsstöd på 20 % av kostnaden, men pengarna i potten är slut. Vi har ansökt om bidraget så om regeringen skjuter till mer pengar så finns det en chans att vi kan få bidrag. Vi vet inte om regeringen kommer skjuta till mer pengar och därför har vi räknat helt utan bidrag.

Behöver vi ändra stadgarna för att ha IMD el?

Nej. Våra stadgar tillåter redan att föreningen debiterar respektive lägenhet för dess förbrukning av el.

Är det fler hus i Ursvik som har solpaneler?

Ja, Förvaltaren har installerat solpaneler på alla sina hus och även bostadsrättsföreningarna Gläntan i syd (Riksbyggen) och Ursvikskulle (Ikano) håller på att förbereda för solceller.

Behöver ni komma in i lägenheterna?

Nej. Elmätarna i källaren kommer bytas, och när det sker kommer det att bli strömavbrott i lägenheten i upp till någon timme. Tidpunkt för det kommer aviseras i förväg.

Behöver jag säga upp mitt elabonnemang?
Nej, det sköts automatiskt när elmätaren byts.

Vad händer med mitt elpris?

Din el blir billigare tack vare att du slipper betala en fast abonnemangsavgift till Vattenfall.

Vad händer med mina elfakturor?

I dag betalar du el på två fakturor till dels nätägaren Vattenfall och dels ditt valda elbolag. Efter installationen av solpaneler kommer du istället att betala din el till föreningen på de vanliga månadsavgiftsfakturorna.

Är det vanligt att bostadsrättsföreningar har centralt elabonnemang för alla lägenheter?

Vi har ingen data på exakt hur vanligt det är, men det blir vanligare och vanligare, och är framför allt mycket billigare för medlemmarna. Inom HSB är det till exempel sedan ett antal år tillbaka standard i all nyproduktion, enligt de uppgifter vi fått.

Är solpaneler verkligen bra för miljön?

Att tillverka solpaneler innebär såklart ett utsläpp av koldioxid, men det tar bara 2–3 år innan de har producerat utsläppsfri el för att kompensera det. Eftersom panelerna håller i minst 25–30 är de totalt sett väldigt bra för miljön. http://www.energimyndigheten.se/fornybart/solelportalen/lar-dig-mer-om-solceller/solcellers-miljopaverkan/

Denna webbplats använder cookies för att ge användaren ökad funktionalitet. Om du inte accepterar användandet av cookies kan du stänga webbläsaren eller stänga av cookies via din webbläsares säkerhetsinställningar.  

Rulla till toppen